Liker – liker ikke?

Teenage Girl With Books At College Library

Jeg tror jenters største frykt er å ikke bli likt, ikke bli elsket eller akseptert. Konsekvensene kan man se i en ny undersøkelse som viser at jenter er mer bekymret, mer triste og mer ensomme enn gutter, og at så mye som en av to jenter er misfornøyde med utseendet sitt. Hvorfor? Det kan skyldes at de bruker mer tid på å tenke over hvordan de selv har det. Psykolog Kristine Langmyr forteller at jenter er mer introverte enn gutta, og har større fokus på seg selv. Derfor er de nok også mer sårbare i forhold til kommentarer og ’likes’ som går på utseende og kropp. Dette forsterkes på sosiale medier som Facebook og Instagram der utseende er en viktig del av gamet.

I filmen ”The Social Network” som handler om hvordan Facbook ble til, ser man at det hele startet som en måte å sammenligne jenters utseende på. Det er ikke noe nytt at unge sammenligner seg mye med hverandre, men sosiale medier har skapt nye arenaer som gjør det enklere å sammenligne, selv når du er alene på rommet ditt. Utseende har også blitt en viktig markør for hvor mye du er verdt. En såkalt ”selfie”, eller et selvportrett, har blitt en vanlig måte å presentere seg selv på og få bekreftet gjennom kommentarer og likes at man er godkjent. Selfies er vanlig både blant jenter og gutter, men forbindes nok mer med unge jenter med trutmunn og selvsikre blikk. Men hva skjuler seg bak de sminkede øynene og det stramme smilet?

Unge jenter forteller i dag om en frykt for å føle seg mislykket. De setter høye krav til seg selv og undersøkelsen viser at en av tre jenter har følt seg deprimert eller ulykkelig den siste uken. Dersom de ikke klare å leve opp til forventningene om den perfekte kroppen eller karakterkortet, går de ned i selvkritikk-kjelleren og blir der. Den eneste måten å komme opp igjen på er å få bekreftet at man ikke er så dum eller stygg som man selv tror, og fordi alle jenter vet at kropp og sex selger, bruker man det gjerne for å sanke inn flere ’likes’.

Jeg tror unge må forstå at de har en iboende verdi uavhengig av kropp, karakterer og ’likes’. Alt som har verdi setter vi grenser rundt, skriver Tone Lise Gustavsen, forfatter av boka ”Frihet og ren sex”. Det som har verdi for deg må du beskytte og bevare, ikke bruke for å få oppmerksomhet. Verdi er ikke noe vi kan gjøre oss fortjent til og heller ikke noe noen kan ta fra oss. Verdien vår er noe vi er gitt fra befruktningen av, og alle mennesker har uendelig stor verdi uansett egenskaper, prestasjoner eller funksjoner.

Du er verdifull akkurat som du er!

Del dette på Facebook så andre kan få høre at de er verdifulle!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s