Konfirmantkveld i Volda

Din verdi
Onsdag 20.11 hadde jeg to flotte konfirmantgrupper i Volda. Kateketen snakket først om hva et menneske er verdt og hva som bestemmer din verdi. Dette var en fin innledning til å snakke om menneskets verdi helt fra befrukningsøyeblikket. Vi så en film av fosterets utvikling, som du kan se ved å klikke her. Der kunne vi se hvor tidlig fosterets hjerte begynner å slå, som viser seg å være etter bare 21 dager!! Da vet mammaen knapt at hun er gravid og venter en liten gutt eller jente. Men så, når testen viser positiv, da begynner hun å glede seg – hva skal barnet hete?

Hvem er du?
Kateketen snakket også om at navnet ditt er viktig for deg, fordi det er gjerne det du svarer om noen spør – «hvem er du?». Har du tenkt på at navnet ditt kanskje var tenkt og planlagt allerede før du ble født? Kvinner som mister barnet sitt i spontanabort ønsker noen ganger å gravlegge fosteret, og i mange tilfeller blir det skrevet et navn på graven.  Lise eller Markus hadde en iboende verdi helt fra starten av, og blir dypt savnet av familien han eller hun aldri fikk møte. Dette lille barnet var et individ, et menneske som var ventet og ønsket, men ikke alle barn er så heldige.

The lost children
I fjor valgte 15 216 norske kvinner å avslutte svangerskapet sitt gjennom en provosert abort. Det er 15 216 barn uten navn som ikke fikk utforske verden, som aldri vil få muligheten til å svare når noen spør – «hvem er du?». Hvor blir det av disse barna? Hvem husker dem? Vil de få en grav med navnet sitt på eller bare «døde i mors liv», eller kanskje ingen av delene? Det som er sikkert, er at en mamma aldri glemmer sitt barn. Valget om å ta en abort kan virke enkelt for mange, men ikke alle er klar over konsekvensene du må du leve med resten av livet:  Tapet, tomheten, savnet og alle spørsmålene – hvem kunne du ha vært? hva kunne du ha blitt?

Livet er en gave
Men er livet en gave bare noen av oss er priviligerte å få?

Skjermbilde 2013-11-21 kl. 15.39.05

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Abort, Besøk, Konfirmanter, Menneskeverd, Norge Rundt, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s