Framnes VGS

Fredag 29. november var jeg så heldig å få undervise 2. og 3. klasse på Framnes kristne videregåendeskule i Hordaland, noen timer utenfor Bergen. Tema for undervisningen var menneskets verdi, livsrett og likeverd, og elevene var spesielt engasjert i utfordringene omkring tidlig ultralyd og sortering av mennesker med Downs syndrom. I andre time la jeg opp til en diskusjon om vi burde innføre tidlig ultralyd til alle gravide i uke 12 eller ikke, slik Arbeiderpartiet foreslo for noen år tilbake. Begge trinnene hadde mange gode argumenter for og i mot: På den ene siden burde det være likt for alle og det ville vært fint for kvinnen å tidlig vite hvilke utfordringer som kan møte henne dersom barnet har en diagnose eller alvorlig sykdom. Dette var mange enige i. Samtidig var det mange som mente at tidlig ultralyd bidrar mot et sorteringssamfunn, der vi lettere kan sortere bort mennesker med Downs syndrom. Nå vet vi at så mange som 9 av 10 norske kvinner som får påvist at barnet i magen har Downs, velger å ta abort.

Frykten for det ukjente er en vestentlig faktor til hvorfor vi velger å distansere oss fra og fjerne det vi er redd for. Marte W. Goksøyr som har Downs syndrom, møtte opp på Storinget for to år siden for å vise hele Norge at hun er et menneske som deg og meg. I boken «Jeg vil leve» skriver hun: «Dere er redde, dere er bånn redde for at vi ikke kan noe. Jeg blir irritert på vegne av alle, oss med Downs syndrom. Ikke steng dører, ikke vend ryggen til oss. Ikke gjør det. Kan dere ikke åpne dere for oss? Vi har noe å gi som alle andre. Vi har like mye verd som alle andre.»

Marte har klar tale her: Alle mennesker har en iboende verdi, uavhengig av prestasjoner, utseende og antall kromosomer. Vi må ikke plassere mennesker i bokser og gjemme dem bort, men åpne dem og la oss overraske over hvor mye glede og verdi det bor i mennesker som har en annen diagnose enn deg.
Hva er du egentlig redd for? Det jeg er redd for er at vi beveger oss i retning av et samfunn som jakter etter perfekte mennesker – og hvem har rett til å definere det?

talerstol liten
Marte W. Goksøyr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Besøk, Norge Rundt, Seleksjon, Sortering, Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s