Ungdomskonsulenten på TV!

Skjermbilde 2014-02-12 kl. 10.52.00

På mandag var jeg gjest i Visjon Norges Studio Direkte der de inviterer mennesker til å dele fra sitt liv og arbeid på direkten. Geir Apold var programleder og han stilte mange spørsmål om hva jeg jobber med og hvordan jeg synes det er å undervise ungdom. Se intervjuet her. Det var veldig gøy å dele mine erfaringer og mitt engasjement for å utruste unge med kunnskap, og samtidig styrke deres selvbilde, slik at de kan ta gode valg de kan leve med resten av livet.Skjermbilde 2014-02-12 kl. 11.04.26

Jeg opplever at mangel på informasjon er mye av grunnen til at unge tar et valg de seinere angrer på. Skal vi jobbe for å forebygge abort må vi starte allerede før valget om «sex eller ikke sex?»- «prevensjon eller ikke prevensjon?». Desverre er det likevel mange som blir uplanlagt gravid og tar abort fordi de ikke bruker prevensjon, selv om det er tilgjengelig. Da handler det mer om våre  holdninger til konsekvensene av valgene våre: «Det er ikke så farlig om man blir gravid, du kan jo bare ta abort!». Men abort er ikke så enkelt som det høres ut i blader og på TV. 20 % sliter med angst og du har 81 % større sjanse for å få psykiske lidelser i etterkant av aborten. Skal vi forebygge abort må vi altså starte med våre holdninger og kunnskap er en avgjørende faktor her.

Hver uke får jeg fortelle ungdommer at deres seksualitet er verdifull. Ikke bare er den en viktig del av hvem vi er – vår identitet, men den påvirker også vår fysiske og psykiske helse. Derfor må man beskytte og sette grenser rundt det som har så stor verdi for oss. Vi kan ikke la andre tråkke på vår seksualitet og vi må våge å si nei når vi ikke vil. I tillegg er sex en del av vår seksualitet. Sex er en bra ting, noe som skal deles mellom to mennesker som elsker hverandre og er trygge på hverandre. Men sex er også bra fordi det er med å skape et nytt liv. Uten det hadde ikke du og jeg vært her! Men når du føler deg klar for å ha sex, er du klar for å bli mamma eller pappa? 30% av dem som tar abort brukte faktisk kondom! Det betyr at ingen prevensjonsmidler du får kjøpt i butikken er 100% sikre! Vet dere hva den beste prevensjonen er? Det er selvfølgelig å vente 🙂 Seksuell debut-alder for jenter er i gjennomsnitt 16-17 år og 18 år for gutter. Dette er ikke en gyllen regel eller et mål, men et snitt av når unge nordmenn tenker de er klar for å ha sex. I 2012 tok 1789 tenåringsjenter abort som følge av at de ble uplanlagt gravid, og vi vet at mange av dem har tunge dager både psykisk og fysisk fordi de angrer. Hvordan kan vi møte disse jentene? Og hvordan kan vi hjelpe andre å unngå å havne der selv?

Nå som du vet har du et ansvar – et ansvar for å fortelle dette videre, og å være et medmenneske mot de du møter som har tunge ting i bagasjen. Jeg skal fortsette å reise rundt å spre kunnskap, for jeg tror det kan forandre verden – om  enn bare for ett menneske, så er det likevel verdt det!

Skjermbilde 2014-02-12 kl. 10.58.15

Bilder fra http://www.visjonnorge.no

//

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Abort, Besøk, Inkludering, Konfirmanter, Media, Menneskeverd, Norge Rundt, Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s