Marte W. Goksøyr mot sortering!

Skjermbilde 2014-02-20 kl. 10.16.42

Søndag 16. februar deltok Marte Wexelsen Goksøyr, som har Downs syndrom, på NRKs jubileumskveld for Grunnloven på Eidsvoll. Budskapet var klart og tydelig:«Jeg vil leve!» Det vekket sterke reaksjoner hos alle som var tilstede, men ikke alle var like begeistret for at NRK valgte å kjøre en så sterk politisk agenda ved å sette fokus på sorteringssmfunnet ved en slik begivenhet, og så på en landsdekkende kanal!!! Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, reagerte på dette innspillet og skriver i en twittermelding at «Grunnlovsjubileet innholdt en appell mot ‘sorteringssamfunnet’. Selvbestemt abort er en grunnleggende frihet». Hun hevder selv at hun ikke angriper Marte sin apell, men at NRK valgte et såpass kontroversielt tema på en nasjonal grunnlovsfeiring. Selv sier hun at «sorteringssamfunnet er et skremmende ord», og det har hun helt rett i. Ingen ønsker et sorteringssamfunn i Norge, og nettopp derfor må stemmer som Marte komme fram.

– Grunnloven handler om ytringsfrihet, mangfold, inkludering og toleranse. Men når noen benytter seg av disse verdiene, er ikke Simonsen like positiv, sier Emil André Erstad, leder av KrFU. Han mener at talen til Marte utfordrer og bidrar til refleksjon og dermed var på sin plass. Det viser at grunnloven vår tar på alvor disse sakene som angår menneskeverdet, og at vi som samfunn må fortsette å jobbe for å ha en grunnlov som verner om alle menneskers uendelige verdi.

Geir Lippestad deltok også under søndagens arrangement på Eidsvoll. Han er en klok mann som jobber for å synliggjøre menenskeverdet, og er opptatt av at mennesker med Downs syndrom ikke skal sorteres vekk: «Vi bruker mye ressurser på å avdekke om det er noe galt, og hvis man finner ut at det er Downs syndrom, så ligger det nok en forventning i samfunnet til de foreldrene om at det barnet skal tas bort. Jeg synes det er en betenkelig utvikling.», sier Lippestad til Menneskeverd. Se filmen her.

Skjermbilde 2014-02-20 kl. 10.37.48

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Abort, Livsvernprisen, Media, Menneskeverd, Seleksjon, Sortering, Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s