Konfirmantsamling i Os!

4. og 5. mars samlet Os 170 konfirmanter til undervisning med Menneskeverds ungdomskonsulent. Ett av de temaene som engasjerte veldig var seksualitet og myter rundt når og hvorfor unge mennesker debuterer seksuelt. Ny undersøkelse  viser at norsk ungdom i stor grad er fornøyde med sin debut, og mye av grunnen er at det skjer ofte med kjæresten. Den gjennomsnittlige debutalderen i Norge har vært stabil de siste 10 årene: Norske menn debuterer når de er 17,9 år mens norske kvinner er 17,0 år gamle. For mange handler det første samleie om timing, det skal ikke være tilfelig, og få sier at de følte seg presset til å ha sex eller var beruset. De fleste bruker også kondom første gang de har sex, men det mange ikke vet er at man kan bli gravid dersom prevenensjonsmiddelet ikke fungerer eller blir ødelagt. Og det gjelder også første gangen man har sex.

Å bli gravid er noe av det største en kvinne kan oppleve, men dersom hun blir uønsket gravid, kan det være det tøffeste valget hun må ta. Hvert år blir det født om lag 60 000 barn og hvert år blir det abortert bort i overkant av 15 000. Valget hun tar må hun uansett leve med resten av livet. Undersøkelser viser at mange som har tatt abort sliter flere år i etterkant med dårlig samvittighet og skam. Det skulle de ikke behøvd å gå i gjennom. Disse jentene må få god oppfølging, støtte og omsorg, men det gir også en ungdomskonsulent motivasjon til å reise rundt i hele landet og fortelle ungdommer at det er mulig å vente med sin seksuelle debut til de er i et forhold der det er godt og trygt å oppdra et barn, dersom det uventede skulle skje!

Valget er ditt, men konsekvensene kan være vanskelig å bære alene. Er du gravid og usikker? Snakk med noen eldre du stoler på, gjerne en helsesøster eller rådgiver på skolen, eller ring AMATHEA på  815 32 005.

Lykke til!

IMG_6151

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Besøk, Konfirmanter, Menneskeverd, Norge Rundt, Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s