Temasamling på Elihu

Tirsdag 11.mars samlet rektor hele ungdomstrinnet på Elihu Kristne Grunnskole i Tønsberg. Han fortalte at de var veldig glad for å ha besøk av ungdomskonsulenten og at de hadde gledet seg til å lære mer om menneskeverd og livets start. Det ble to spennende timer med undervisning der elevene fikk lytte til undervisning og filmer, stille spørsmål, kommentere og diskutere temaene seg i mellom. Dette var lærerikt for både elever og ungdomskonsulenten, og det virket som  timene bidro til etisk refleksjon og bevissthet.

Ett tema som elevene diskuterte mye rundt var spørsmålet når får livet verdi? Er det når vi er født? Når vi kan snakke? Når vi er et 24 uker gammelt foster i mors mage og regnes som levedyktig?

Når man sier at et foster har menneskeverd innebærer det at det har samme verdi og rettigheter som et født individ. Det er en person i moralsk forstand. Fordi fosteret styrer sin egen utvikling er det også et eget individ med eget DNA, selv om det er avhengig av moren både før og etter fødsel. Så hva avgjør menneskets verdi?

  • Hvis et menneske først får verdi etter 12. uke i svangerskapet, betyr det at alderen er avgjørende for din verdi. Men er din bestemor mer verdt enn deg?
  • Hvis det er rasjonell tekning som gir mennesket moralsk verdi, vil det innebære at mennesker i koma, som er demente eller bare sover, ikke har verdi. Så det argumentet holder ikke.
  • Hvis det er egenskaper som skiller mennesker fra dyr som gir oss menneskeverdet, betyr det at menneskets verdi vurderes ut fra visse egenskaper. Det blir heller ikke riktig da egenskaper blant mennesker er svært ulikt fordelt og man blir tvunget til å gradere menneskeverdet på bakgrunn av egenskaper. Hvor skal man da sette grensen for når et menneske har full verdi? Derfor kan man ikke basere menneskeverdet heller på egenskaper. (Argumenter hentet fra boken «Menneskeverd i klinikk og politikk» av Morten Magelsen).

Din verdi forandres ikke fra du er tenåring til du er voksen eller når du er gammel og pensjonert. Om du kommer utfor en ulykke og blir lam eller hjerneskadet synker ikke din verdi eller du mister ikke din rett til liv. Det eneste som er logisk er derfor at alle mennesker har verdi rett og slett fordi de er mennesker!

iStock_Foster 24 uker

Et 24 uker gammelt foster regnes som levedyktig (Foto: iStock)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Menneskeverd, Norge Rundt, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s