Bergen i bilder

DSC_0001

Onsdag var jeg så heldig å få en hel dag sammen med elevene på Bibelskolen Substans i Bergen. Fem timer hadde de satt av til å lære og diskutere menneskeverdet, abort, sortering, reservasjonsrett og aktivdødshjelp. Dette er en gjeng bevisste unge mennesker som stilte gode spørsmål og viste sterkt engasjement for våre saker. Det er gøy å se at det finnes skoler som er så bevisste på å utruste unge til å være sterke stemmer i samfunnet vårt!

Eutanasi_substans

Elevene på Substans gjorde en uttmerket innsats under rollespillet som illustrerte en søknadsprosess om eutanasi i Nederland. Rollespillet skulle vise hvor vanskelig det er for et legepanel å avgjøre hvilke personer som skal få hjelp til å ta sitt eget liv, og de to «legene» kunne bekrefte at det var både tungt og tilteder umenneskelig og måtte ha den makten til å bestemme over liv og død. Hvem er i stand til å definere livskvaliteten til et annet menneske? Når er et liv ikke lenger verdig å leve?
De tre forskjellige case’ene som ble spilt av tre dyktige rollehavere fikk fram også at dødsønsket ofte kommer av helt andre årsaker enn uutholdelige lidelser – og hva er nå egnelig det? Smerte? Ensomhet? Deprisjon? Skam? Følelsen av å være en byrde? I Nederland får en av tre nei på sin søkand – hvem er lidende nok til å få hjelp til å dø? Er det rettferdig å gi noen få muligheten, men  andre ikke? Hvor går grensen for hvor uutholdelig lidelsen er? Dette er spørsmål som ble tatt opp denne dagen.

– Vi må våge å snakke  om smerte og lidelse, uttrykte Kjell Nupen før kreften tok ham. Han mente at det manglet et vokabulær om smerte og at man derfor ikke vet hvordan man skal snakke om det og forberede seg på det. Livet har ingen garanti mot smerte og lidelser – er det uverdig å føle smerte? Nei, lidelse og smerte er en del av livet, enten vi er forberedt på det eller ikke. «Desto bedre da at den lindrende medisinen tas på alvor, at det finnes en vitenskap om smerte, og at man som syk skal slippe å grue seg for å ha det vondt.», påpekte Nupen.

IMG_6302

Torsdag hadde jeg to spennende undervisningstimer sammen med VG1 og VG2 på St. Paul i Bergen. Elevene var svært engasjerte i spørsmål omkring abort og sortering, og hadde mange gode innspill, kommentarer og spørsmål. Det skapte voldsom debatt i auditoriet, noe som bidro til at mange fikk reflektert mye rundt disse livsviktige spørsmålene. Engasjementet fra elevene bekrefter bare hvor viktig det er å snakke om og diskutere etiske dilemmaer i vårt samfunn. Det er ikke en selvfølge at vi er enige om alt, men våre holdninger dannes ut fra våre verdier – og vi må derfor være bevisst hvilket grunnlag vi har bygget disse verdiene på. Er det noe du har hørt i mediene, hjemmefra eller er det basert på sann vitenskap og forskning?

DSC_0028

Siste dagen fikk jeg være sammen med ca 60 elever på Bildøy Bibelskole utenfor Bergen. Etter tre skoletimer med temaene livsrett, likeverd og livshjelp hadde kjøkkenet en overraskelse til alle elevene: Kakao og kanelboller i solen! Bergen har tatt godt vare på meg – jeg gleder meg til å komme tilbake!

Helene

IMG_6319

//

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Besøk, Menneskeverd, Norge Rundt, Seleksjon, Sortering, Uncategorized, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s