Abort er ikke bare samme det

beautiful sensual woman

Kvinnen som anonymt skrev en kronikk i Dagbladet er modig som deler de sterke erfaringene hun gjorde seg etter aborten. Fredag stilte hun også opp anonymt i et intervju på NRK ukeslutt der hun etterlyser bedre oppfølging i etterkant av et slikt inngrep. Hør hele intervjuet her

Generalsekretær i Menneskeverd Liv Kjersti S. Thoresen viser at hun tar kvinner som snakker om ubehaget etter abort på alvor. I et innlegg i Dagbladet spør hun om kvinnens historie hadde sett annerledes ut hvis man hadde lagt «alle kort på bordet» før hun tok det endelige valget?

Handlingsplanen for forebygging av uønskede svangerskap og abort for 2010-15 presiserer at kvinner og par som vurderer svangerskapsavbrudd skal ha lett tilgjengelig tilbud om informasjon og veiledning. Kvinnen skal ha informasjon om hvilke rettigheter hun har og hva samfunnet kan tilby henne. I tillegg skal hun opplyses om de medisinske virkningene og inngrepets art. Dagens kvinner bør også få informasjon om at det kan oppstå psykiske reaksjoner etter en abort, da helsemyndighetenes brosjyrer omtaler dette.

Ligger ikke disse premissene til grunn, svekkes kvinnens forutsetninger for å ta et informert valg – et reelt valg. Flere studier har pekt på at informasjonsarbeidet til abortsøkende kvinner med fordel bør kvalitetssikres, både i allmennpraksis og på sykehuset. Spesielt aktuelt blir dette nå når abortsøkende kvinner oppfordres til å oppsøke gynekologisk poliklinikk direkte.

Lege og forfatter Marianne Mjaaland har siden hun skrev boken «13. uke» møtt mange kvinner som har tatt abort. Hun har også vært åpen sine egne aborter. Mjaaland sier at det er viktig at vi snakker om tvilstanker og ubehaget ved abort, ettersom det kan gi næring til etisk refleksjon. Hun har et godt poeng og har vært tøff nok til å løfte frem de vonde følelsene i offentligheten. Nå får hun følge av flere som viser at abort ikke nødvendigvis er den enkleste utveien.
Det er viktig at vi tar historiene som viser ubehaget ved abort og ikke minst kvinnene bak dem på alvor. Erfaringene deres er ekte og bør få plass i den etiske vektskålen når vi som samfunn veier konsekvenser av abort og utformer nye handlingsplaner for å redusere antall svangerskapsavbrudd.

Abort er ikke bare «samme det».

Reklamer

1 kommentar

Filed under Abort, Media, Menneskeverd

One response to “Abort er ikke bare samme det

  1. Tilbaketråkk: Nicki Minaj synger om abort | Menneskeverd Ung

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s