Helene bryter abort-tabu

portrett5

Tekst: Maria Victoria Aanje  Foto: Tina Rensel

Kunnskap og åpenhet bevisstgjør ungdom

Helene Pederstad (24) jobber som ungdomskonsulent i Menneskeverd, og reiser Norge rundt og underviser ungdom om menneskeverd, etikk, sex, abort og sortering av ufødt liv. Siden årsskiftet har hun undervist over 1300 elever og konfirmanter. Pederstad ser hvor viktig det er å bevisstgjøre unge mennesker på hvor komplekst barnet i mors mage er helt fra befruktningsøyeblikket av. I sine verdifagtimer legger hun også vekt på å gi unge gode argumenter til å planlegge sin seksuelle debut. – Ved å formidle informasjon om sex og abort på en relevant måte til ungdom, kan vi skape gode holdninger og atferd som igjen kan bidra til å verne om menneskelivet. Dette er spesielt viktig i den fasen det ikke er så lett å knytte en relasjon til barnet i mors mage, både for mor og barnefar, sier Pederstad.

Snudde 180 grader
Flere ungdommer forteller at det skjer noe med deres holdninger og motivasjon når de får undervisning om dette. En av elevene ved Fredly folkehøgskole skrev følgende på bloggen sin etter at Pederstad hadde hatt undervisning på hennes skole: – Denne jenta og denne organisasjonen fikk meg til å tenke på en hel del viktige ting og valg som man står overfor i livet sitt. (…) Før så var jeg en sånn person som tenkte: Det er vel ikke så farlig om man blir gravid, det er jo bare å ta abort. Men etter disse verdifagtimene er jeg fullstendig uenig. Per dags dato kunne jeg aldri tatt abort. Uansett om barnet mitt er funksjonshemmet, har Downs syndrom eller hva det måtte være. Vi er alle mennesker, vi er alle unike og vi er alle uerstattelig. Vi fortjener alle en sjanse til å leve, uansett!

Sultne ungdommerportrett8
Slike ord varmer Menneskeverds ungdomskonsulent og gir en bekreftelse på at informasjonsarbeidet organisasjonen driver, nytter. – Det er motiverende å se at kunnskap forandrer holdninger. Som ungdomskonsulent er jeg opptatt av at de skal få riktig og sann informasjon, bygget på fakta om viktige temaer som angår menneskeverdet, konkluderer hun. Pederstad kan fastslå en ting for sikkert etter å ha besøkt Norge på kryss og tvers: Unge mennesker er sultne på kunnskap.

Våre holdninger påvirkes av hva vi vet og ikke vet, sier Pederstad.

Jobber for livet
Menneskeverd er Norges eneste livsvernorganisasjon og jobber for å fremme livsrett, likeverd og livshjelp. Vi vil synliggjøre verdien av ethvert menneskeliv: Fra før vi er født, ved nedsatt funksjonsevne og ved livets avslutning. Gjennom aktiv formidling ønsker vi å bygge kunnskap og holdninger og motivere til innsats for menneskeverdet. Her er ungdom, politikere og fagpersoner viktige målgrupper. Dernest vil vi være et kompetansesenter for dem som søker kunnskap om våre temaer.

Ved å bli medlem hos oss, gir du din støtte til et sterkere vern av menneskelivet. Du mottar medlemsbladet Vern om Livet og invitasjoner til aktuelle seminarer og de¬batter. Menneskeverd mottar ikke statsstøtte, derfor er hvert medlem av stor betydning for oss. Er du enig i at vårt arbeid for livet er viktig og at det nytter? Bli medlem ved å klikke på bildet øverst til høyre.

Hvis vi ikke kjemper for menneskelivet,
hva er verdt å kjempe for da?

Denne artikkelen ligger ute på nettavisen Vårt Land i perioden 30.juni-6.juli

Reklamer

1 kommentar

Filed under Abort, Besøk, Konfirmanter, Media, Menneskeverd, Norge Rundt, Uncategorized, Verdi

One response to “Helene bryter abort-tabu

  1. Tilbaketråkk: Intervju i avisen KS | Menneskeverd Ung

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s