Avslører sex-historier på Facebook

Sex-livet er ikke lenger en privat sak, det har vi fått med oss på Paradise Hotell. Men er det greit å dele ALT på Facebook? Og kan det skape et sex-press på andre unge som sammenligner sine historier?

Tekst: Helene Pederstad, ungdomskonsulent.

Vårt Land publiserte i går artikkelen: Ungdommer avslører venners sexliv for ukjente der de retter et kritisk søkelys mot de mange Facebook-gruppene der unge jenter deler sine og andres private sex-historier. Ingenting er lenger «for privat» å dele med andre – selv ikke på det sosiale mediet Facebook. En av gruppene hadde over 13 000 medlemmer og administratorene måtte innrømme overfor Vårt Land at de følte de hadde mistet kontrollen over hva som ble delt på gruppen:

I gruppen diskuteres blant annet hvor ofte det er vanlig å ha sex i uken, når man mistet jomfrudommen og bruk av ulike sexleketøy. I tillegg deles historier og erfaringer om sex med kompiser, trekanter og ulike stillinger.

Sex er status

Et tidligere medlem av  gruppen «Banansnakk» mener oppslutningen rundt Facebook-gruppene skyldes at sex har blitt et mer åpent tema de siste årene. Hun viser til at noen av innleggene også bærer preg av skryt:

– Jenter har blitt mer på den måten jenter tradisjonelt har oppfattet gutter. Det er om å gjøre å ha hatt seg med flest mulig og ha gjort de mest gærne tingene. Det blir som en statusgreie, tror 21-åringen

Hva som er «normalt» blir hele tiden utfordret og ved å lese slike historier kan man føle at man er «unormal». Det vikigste for en tenåring er å passe inn og føle seg som «en av de andre». Ved å dele drøye sex-historier på en åpen gruppe på Facebook kan det skape større forventninger og press, spesielt på jenter:

For det er dessverre sånn Norge har blitt i dag: Jenter utsettes for vanvittig mye press, sier Forsberg som administrerte «Banansnakk».

Jeg tror jenter i dag påvirkes i stor grad av medier som TV, moteblader, blogger og filmer. Samtidig tror jeg at den aller største påvirkningskraften ligger hos venninner og andre jenter på samme alder. Vi vil ikke skille oss ut og streber etter å oppnå tilhørighet og aksept.

Verdien din er upåvirkelig

Selv om vi kan påvirkes mye av holdninger og historier rundt oss, er det EN ting som ikke kan påvirker, endres eller fjernes, og det er verdien din. Verdien til ethvert menneske er uendelig, konstant og upåvirkelig. Du får ikke mer verdi av å ha mange sex-partnere eller drøye historier å fortelle. Verdien din synker heller ikke jo lengre du venter med sex. Sex er ikke en faktor som påvirker din verdi eller status som menneske.

Det som er verdifult for deg setter du grenser rundt, enten det er venninnene dine, iPhonen din eller deg selv.
DU er verdifull og verdt å sette grenser rundt og beskytte!Skjermbilde 2013-11-21 kl. 15.39.05

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Sex, Verdi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s