#RoyalBaby


prince-william-kate-middleton

Det britiske kongeparet vi alle kjenner godt til venter barn nummer 2. Kates graviditet fenger en hel verden og alle gleder seg med den lille familien i det de venter et nytt medlem.

Tekst: Elisabeth Qvale Hovland.DSC_0957 Bilde: LifeNews

Komplekst  

Personlig finner jeg graviditetsprosessen og utviklingen av et liv i mors mage veldig fascinerende og vakkert. Det er en pågående debatt om hva som definerer livet og når en «celleklump» går over til å bli et fullverdig individ på lik linje med oss andre. Selv har jeg ikke vært trainee i Menneskeverd lengre enn tre uker og har på den korte tiden allerede fått innblikk i kompleksiteten rundt alle utfordringene som melder seg når tema som abort er på dagsordenen. Alle kan være enige om at det er et betent tema. Det vi i plenum ikke kan slå fast er når barnet i mors mage får verdi og de rettigheter som følger med.

Medies anerkjennelse

Media kaller den lille for «The Royal Baby». De anerkjenner livet som vokser i Kates mage. Bildet som ble publisert verden over den 8. september viser oss at hertuginnens mage ikke er så stor enda, så vi kan tenke oss at The Royal Baby ikke er mange uker gammel. Grensen for selvbestemt abort i Storbritannia er før 24. graviditetsuke. Det betyr at loven i Storbritannia ikke anerkjenner barnets verdi som menneske før nettopp 24. uke. Først da vil barnet i magen bli kalt for ”et individ” i moralsk forstand. Det er i grunn et steg i riktig retning av media i Storbritannia å kalle det voksende livet i magen til Kate for et barn, og ikke en «celleklump.

Embryo – foster – barn – fullverdig menneske?

Jeg tror at å anerkjenne et liv for det det er, er første steg i en holdningsendring til hvordan vi ser på det lille livet. Da det britiske paret Emily Caines & Alastair Caines ventet barn nå i september, fødte Emily deres datter Adelaide i 24. uke. Dette er rett over abortgrensen i Storbritannia. Datteren var naturligvis liten av vekst. Hun døde dessverre bare en time etter fødsel grunnet komplikasjoner. Paret mistet også deres første barn i 2011, Isabella, som ble født i 23. graviditetsuke. Da ble Isabella, i motsetning til sin søster som var en uke eldre, klassifisert som «sen, ufrivillig abort».
Moren forteller at det ikke var store forskjeller utviklingsmessig på de to søstrene. Likevel ble Isabella som kom i uke 23 klassifisert som en ufrivillig seinabort, mens Adelaide som ble født bare en uke etter sin søster fikk livreddende behandling. Ifølge britisk lov er det i dette tilfellet bare en uke som skiller de to søstrene hvor den ene er et ufullstendig liv mens den andre søsteren er et fullt utviklet menneske.

«å anerkjenne et liv for det det er, er første steg i en holdningsendring til hvordan vi ser på det lille livet.»

En uke. En uke som påvirker om legene iverksetter alle hjelpetiltak eller kaller det for en ufrivillig seinabort.  Det er vanlig praksis i Norge at det blir satt i gang livreddende behandling fra graviditetsuke 23-24.Human foetus in the womb

Barn i mors mage, 19 uker gammel.

Emily Caines ønsker nå å bevisstgjøre det britiske samfunn på at abortgrensen må ned: «Hun var et fullt ut  utviklet menneske, og tanken om at et barn som henne lovlig kan aborteres, er skrekkelig.», sier Emily til  Daily Mail.

Vern om livet

Det viktigste vi gjør i Menneskeverd er å verne om livet. Verne om #theRoyalbaby. Verne om Isabella og Adelaide. Livet begynner allerede i befruktningsøyeblikket. Vi i Menneskeverd mener livet har verdi fra dette øyeblikk. Det er et menneske med verdi, likestilt med oss andre før 24. uke. Det er britiske medier i dag med å bekrefter og løfter frem med å bruke den betegnelsen på barnet i Kates mage. Og det er et steg i riktig retning! En retning hvor vi kan være med som samfunn å tilrettelegge i lovverket for at livet i mors mage skal ivaretas og derav også moren og familien. I dag er aborttemaet for mange tabubelagt. Det kan være betent og sårt, og ikke minst kompleks.

Kanskje du synes det er vanskelig å skulle mene noe i det hele tatt. Ved å stille spørsmål til temaet og verdier rundt det, tar man også stilling til debatten. Og det kan være ubehagelig og utfordrende! Etter bare 3 uker i Menneskeverd og denne nyanserte debatten kan jeg trygt si at det er verdt de tunge rundene og tankeprosessene. Det betyr at når jeg vet så har jeg også et ansvar. Mine holdninger har endret seg til temaet abort. Og «at the end of the day» så er våre holdninger med å beskytte nettopp dette ufødte liv – og det er verdt å verne om!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Abort, Blogg, Hverdagsliv, Inkludering, Media, Menneskeverd, Sex, Uncategorized, ungdom, Verdi, verdifull, Vern om livet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s