Usosiale ordninger for unge gravide?

Foto:

Foto: Medic Magic

Dårlig timing og økonomi er to av hovedårsakene til hvorfor kvinner velger abort som alternativ. Kvinner i aldersgruppen 20- 24 år har den høyeste forekomsten av svangerskapsavbrudd i Norge. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. For mange unge kan tanken om å bli mamma eller pappa være fjern. Skulle du likevel bli gravid, kanskje til og med under utdanningsløpet ditt, hva gjør du da?

DSC_0957

Tekst: Elisabeth Hovland, trainee

Tilrettelegging

Emil André Erstad, leder i KrFU, sa nylig i et intervju med avisen Studvest at han krever bedre ordninger for studenter med barn. I dagens samfunn legges det opp til barnefødsler i 30- åra i stedet for 20-åra. Det oppfordres til å prioritere lang og god utdannelse, men legges for lite til rette for å kombinere studier og barn.

«Både i pose og sekk»?

Det er mye informasjon om de ulike støtteordningene for gravide, og det kan være vanskelig å finne fram i informasjonsjungelen. Dine penger hadde et intervju med studentene Ingrid Gotvassli (22) og Joachim Martinsen (23) hvor de spurte om forholdene rundt det å være ung og vente et barn. Paret fortalte at de fikk både foreldrestipend fra Lånekassen og foreldrepenger fra NAV. Ingrid alene fikk utbetalt 15 000 kroner per måned det første året. De uttrykte en takknemlighet over at den økonomiske tryggheten var til stedet mens de fullførte studier samtidig som de hadde anledning til å være hjemme med barnet. Dette er et eksempel på at mange unge foreldre selv finner «smutthullene» og viser at det kan gå godt, både med tanke på det økonomiske og sosiale aspektet – selv som ung student.

For andre er ikke situasjonen like heldig.

Anne Eskild skrev nylig et innlegg at hensikten med foreldrepengeordningen var antakelig å gjøre det lettere for kvinner med lønnsarbeid å få barn. I stedet har lønnsarbeid langt på vei blitt en forutsetning for å få barn.

 

Urettferdighet for de som faller imellom

Engangsstønad er et engangsbeløp som gis til kvinner ved fødsel som ikke har hatt fast inntekt de siste seks månedene. Per i dag utgjør engangsstønaden 38 750 kroner per barn. Det er klart at 38 750 kroner i løpet av et år ikke dekker de utgiftene som skal dekkes. Dersom du skal ha rett til foreldrepenger, må en av foreldrene ha jobbet minst seks måneder før permisjonen starter. Flere med oss har uttrykt at det er en åpenbare urettferdighet i denne ordningen. I prinsippet kan familier der mor har vært i fast arbeid motta foreldrepenger på inntil en halv million kroner (6G), mens andre kun mottar engangsstøtten. Hvor langt rekker i underkant av 40 000 kroner om du skal ta vare på deg selv og barnet?

KrF ønsker å endre engangsstønaden til en fast ordning der alle har rett til foreldrepenger med utgangspunkt i 2 G eller 170 000 kroner. Det er god grunn til å tro at en slik økning vil bidra til å trygge den økonomiske situasjonen for unge gravide slik at de velger å beholde barnet de bærer.

”Politikken bør utformes til fordel for unge som befinner seg i en situasjon hvor de kan legge til rette både for seg selv og ikke minst et lite barn; med alt som følger med det.”

På den politiske dagsordenen

Det blir spennende å se hvilke prioriteringer som blir gjort på den politiske arenaen. 1. oktober ble regjeringens forslag til statsbudsjettet presentert. De ønsker blant annet å øke den pensjonsgivende inntekten fra 41 061 kroner til 88.370 kroner for å få utbetalt foreldrepenger. Man har altså doblet kravet og gjort det ytterligere vanskelig for vordende foreldre uten høy inntekt. Man kan med rette hevde at endringen er usosial og neppe ivaretar den gruppen som trenger det mest. Ettersom det finnes en bred politisk enighet om at aborttallene må ned, bør politikken utformes til fordel for unge som befinner seg i en økonomisk vanskelig situasjon, slik at de kan velge livet for barnet de bærer. Ved at politikerne løfter frem gode økonomiske og praktiske løsninger for de unge, tror jeg flere kvinner/foreldre vil føle seg trygge på seg selv og rammene barnet skal fødes inn i. På denne måten vil en tenke seg at aborttallene, grunnet økonomi, vil få en nedgang.

Eksempler på forskjellige stønader som du kan få i måneden det første året etter fødsel:

  • Engangsbeløpet som er kr 38 750 kr
  • Dobbel barnetrygd kr 1 940,-(skattefritt)
  • Småbarnstillegg kr 660,- (skattefritt)
  • Overgangsstønad* kr 14 208,- (skattepliktig)
  • Stønad til barnetilsyn* kr 3 779,- (skattepliktig)
  • Kontantstøtte kr 3 303,- (skattefritt)
  • Barnebidrag* minimum kr 1 380,- (skattepliktig)

Det er ulike kriterier som følger med noen av disse støtteordningene. Flere av disse stønadene tilrettelegger også for unge kvinner som er alenemødre.

Se også følgende lenker for mer informasjon:

http://www.menneskeverd.no/tema/rettigheter-for-gravide/

https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Kontakt+NAV/Utbetalinger/Snarveier/Satser.380089.cms

http://www.studenttorget.no/index.php?show=4524&artikkelid=6488

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s