Det skal være rom for alle

magebakgrunn

Tekst: Hanna Ellisiv Johansen, 2. nestleder i Nord-Trøndelag KrFU
(Et utdrag: Hele teksten er publisert i Trønder-avisa 21.11.14)

I 2011 ble det født 90 barn med Downs syndrom i Norge. Ja, det stemmer at det er ekstra utfordrende å ha et barn meds spesielle behov. Det stemmer at familier som får barn med Downs syndrom gjerne må ofre mer av sitt eget for at barnet skal ha det godt.

Løsningen på dette «problemet » kan likevel ikke være å skille ut disse barna før de blir født. Denne argumentasjonen drar fokuset bort fra det som virkelig bør sees på. Det disse familiene trenger er et samfunn som gir støtte og hjelp til utfordringene foreldrene møter, i stedet for å vise til hvordan de fikk sjansen til å kvitte seg med «problemet» under svangerskapet.
Disse foreldrene som har barn med spesielle behov elsker barna sine akkurat like høyt som alle andre foreldre. At et samfunn skal formidle at noen barn ikke har samme rettigheter som andre, blir en usmakelig kald politikk i mine øyne.

Alle mennesker ønsker å bli tatt på alvor. Vi ønsker alle å bidra så godt vi kan etter våre forutsetninger. Vi trenger alle og bli sett for den vi er, og ikke for noen som kun er identifisert som en diagnose. Slik situasjonen er i dag for mange med spesielle behov kan vi ikke kaste bort tiden på å krangle om de burde vært utrensket før de fikk sjansen til å leve. Vi må heller gjøre det vi kan for å møte dem der de trenger å bli møtt. De trenger å fulgt opp av noen som tror på dem, ikke helst skulle sett at samfunnet slapp «byrden» disse menneskene pålegger det.

Vi kan ikke godta et Norge hvor vi velger og vraker, og kun lar prakteksemplarene få overleve svangerskapet. Hvis å ha Downs syndrom er «for sykt» til å kunne leve et fullverdig liv, hva da med dem som er født med anlegg for overvekt? De som med høy sannsynlighet har dysleksi?

Vil et blindt menneske komme gjennom nåløyet, og få retten til å leve? Hvis vi først er i gang med sorteringen av mennesker basert på egenskaper, vil det bli umulig å stoppe. Alle mennesker har en verdi som er så mye større enn det som kan måles i våre egenskaper.

Verdien til et menneske ligger i så mye mer enn kun våre prestasjoner og egenskaper.

La oss aldri glemme det.

I FNs verdenserklæring om menneskerettigheter artikkel 3 står det svart på hvitt at «Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet». Denne erklæringen ble vedtatt for 66 år siden denne desemberen.

Har vi allerede begynt å glemme? Har et barn med Downs syndrom full rett til liv hvis vi i Norge kan velge bort å oppfostre det kun basert på dets egenskaper? Her håper jeg vi alle kan innse at vi finner motstridende faktorer. Vi kan ikke ha et samfunn som inkluderer alle, men som samtidig luker ut mennesker vi ikke ønsker.

For er det ikke akkurat i det uperfekte vi finner det aller vakreste vi mennesker har å by på? Er det ikke det unike i oss alle som virkelig gir oss verdi?

Det kan ikke være sånn at Norge i 2014 skal med sine handlinger sende ut signaler om at vi ikke godtar det «uperfekte» hos mennesker. Da er det ikke de utlukede som er «problemet», da er det sannelig de som har luket bort.

Menneskeverdet er ukrenkelig.
Det skal ikke være sånn at vi har verdi fordi vi gjør de rette tingene, eller fordi vi har på oss de rette klærne. Det handler ikke om å være flinkest i sport eller best i matematikk. Menneskets har uendelig verdi rett og slett fordi det er et menneske.

Vi er alle uvurderlige. I den jødiske skriftboken Talmud står det at «Den som redder et liv, redder hele verden». Slående godt skrevet, selv om den er nesten 2000 år gammel.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s