Undervisning

IMG_0668

En annerledes undervisningstime!

Menneskeverd har ansatt en egen ungdomskonsulent på fulltid som tilbyr undervisning tilpasset ungdom i alderen 13-19, samt for unge voksne på folkehøyskoler, høyskoler, universitet og bibelskoler. Undervisningen er relevant for alle som har etikk- og verdifag eller kristendomsfaget, og er i tillegg tilpasset kompetansemål i fagene Samfunnskunnskap og Naturfag. Vi kan dermed tilby undervisning knyttet til følgende temaer:

Verdi

Hva er et mennesk verdt? Nå for menneske sin verdi? Ungdomskonsulenten tar deg med å tankereise om livets start, fosterets utvikling og menneskets verdi. Menneskeverd jobber for å fremme at alle mennesker har ukrenkelig verdi fra befruktningen til en naturlig død. Vi mener også at alle mennesker er like mye verdt og er i mot gradering av menneskeverdet.

Abort

I 2013 ble det foretatt 14 773 abortinngrep i Norge. Abort er et tema som er knyttet til skam og skyldfølelse, og vi ønsker derfor å skape en mer åpen samtale omkring de vanskelige spørsmålene. Ungdomskonsulenten vil snakke om grensesetting rundt sex, samt årsaker til og mulige konsekvenser av abort; for å forebygge uønsket graviditet og abort. Menneskeverd mener det er viktig å løfte fram at det finnes alternativer til abort, også for de unge. Dessuten ønsker vi å bidra til etisk refleksjon og støtte ungdommer til å ta veloverveide og informerte valg.

Sortering

Er Norge et sorteringssamfunn? I dag fødes det færre og færre barn med Downs syndrom. 9 av 10 norske kvinner velger å ta abort dersom det oppdages ved fosterdiagnostikk at barnet sannsyligvis har Downs. Den teknologiske utviklingen gjør at vi kan finne ut stadig mer om fosterets tilstand, men er det etisk riktig å velge bort mennesker på bakgrunn av diagnoser eller egenskaper? Menneskeverd sier nei og mener at dette er en gradering av menneskets verdi. Vi vil derfor jobbe for å plassere etikk foran teknikk!

Eutanasi (Aktiv dødshjelp)

Hvem skal bestemme hva som er god livskvalitet for et annet menneske? Når er et liv så uverdig å leve at man burde gi noen hjelp til å avslutte sitt eget liv? Eutanasi er et samlebegrep for eutanasi og legeassistert selvmord som er to metoder som begge innebærer å framskynde døden for mennesker som ønsker å dø. Menneskeverd mener at et liv har verdi selv om man er syk, lidende eller pleietrengende. Det er også stor forskjell på å ta liv og la dø, og vi fremmer i stedet alternativet aktiv livshjelp som innebærer lindrende behandling, omsorg og hjelp til å møte døden med verdighet.

 «Helene Pederstad var ærlig, utfordret oss og gav oss innblikk i temaet menneskets verdi» (Philip Nilssen, konfirmant Holmlia kirke).

«Jeg syns det var et fint foredrag fordi det er et viktig tema å snakke om. Og at alle mennesker er like mye verdt, selv om du har Downs syndrom eller nedsatt funksjonsevne. Dette var et foredrag som jeg likte veldig godt, det traff meg veldig og noe jeg tenker mye på i etterkant.» (Henriette Felix, konfirmant Holmlia kirke).

«Før så var jeg en sånn person som tenkte: ‘Det er vel ikke så farlig om man blir gravid, det er jo bare å ta abort’. Men etter disse verdifagtimene, er jeg fullstendig uenig. Per dags dato kunne jeg aldri tatt abort. Uansett om barnet mitt er funksjonshemmet, har Downs syndrom eller hva det måtte være.» (elev Fredly FHS).

I Menneskeverd fordyper vi oss i og følger nøye med på utviklingen i disse aktuelle temaene. En av våre viktigste målgrupper er ungdom. Vi tror at holdningsskapende arbeid blant unge er viktig for å verne om livet i framtiden. I denne forbindelse tilbyr vi dere et besøk av vår ungdomskonsulent, Helene Pederstad, som kan undervise om et eller flere av våre temaer. Målet med undervisningen er å bidra til etisk refleksjon og handling, både individuelt og i fellesskap. Vi ønsker å få dekket reise, og et honorar etter avtale.

Kontakt ungdomskonsulenten på mail helene@menneskeverd.no eller telefon 22 34 09 00 / 98 47 07 22

1150842_10153158537350251_1657955884_n

Reklamer

One response to “Undervisning

  1. Tilbaketråkk: Færre aborter blant tenåringer! | Menneskeverd Ung

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s